Новини и събития

Международен ден на франкофонията – 2024

23.3.2024 г. 19:13:29

На 18. 03. 2024. във Франкофонския център на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ се състоя Празник на Франкофонията. В 12,30 ч. мероприятието започна с викторина с въпроси върху френския език и култура и френскоезичните страни, организирана от катедра „Романистика“ в лицето на доц. д-р Веска Кирилова – Ръководител, и гл.ас-д-р Маринела Петрова, от Алианс Франсез Велико Търново с представител Мадлен Аврамова и водена от Одре Пасдоа, преподавател по френски език. Спонсор на наградите за студентите бе Бюрото за Централна и Източна Европа в София на Университетската агенция по франкофония, което през 2024 г. чества своята 30-годишнина. Участваха студенти от специалност „Приложна лингвистика“ с първи и втори чужд език френски от първи до четвърти курс във ВТУ, които, за положените усилия, се почерпиха с парче торта, предоставена от Алианс Франсез, Велико Търново.

Празникът на Франкофонията продължи в 14,00 ч., със събитието „Малкият принц – екранни пътешествия“, организирано съвместно от Нов Български университет – Франкофонски център за академични постижения, Център за Книгата, и от Великотърновския университет (Катедра „Романистика“ и Франкофонски център за документация и информация), със съдействието на Университетската агенция на франкофонията. Първокурсничките от Приложна лингвистика с първи чужд език френски, Александра Василева и Наталия Викторова, представиха съвременна филмова версия на световно известното произведение на Антоан дьо Сент Екзюпери. На срещата, вписваща се в установената от Франкофонския център за академични постижения и от Центъра за Книгата в НБУ традиция „Кинороман“, присъстваха организаторите гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова (НБУ) и гл. ас. д-р Павлина Рибарова (ВТУ), доц. д-р Веска Кирилова (ВТУ), гл. ас. д-р Маринела Петрова (ВТУ) и студенти франкофони от ВТУ.


Международен летен научен семинар „Оценявай - действай"

2.8.2023 г. 16:37:39

Катедра „Романистика“ при Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ беше домакин на Международен летен научен семинар, организиран от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (ESFAM). Събитието се състоя на 11 юли 2023 г. в зала „Европа“ на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Тематата на семинара беше „Оценявай - действай". Доц. д-р Веска Кирилова приветства участниците и откри научната сесия. Сред участниците бяха университетски преподаватели от България, Франция, Румъния, Полша, Албания и др. страни. Оживени дискусиите се водиха около връзката между оценяване и действие в научната област на мениджмънта, икономиката, политиката, в областта на социалните науки.


Ден на италианския език и култура 2023

11.5.2023 г. 16:25:16

Отново е месец май и студентите, изучаващи италиански език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, отново отбелязват Деня на италианския език и култура. С много смях и настроение момичетата и момчетата от втори, трети и четвърти курс  отговаряха на гатанки, спореха кой е най-подходящият превод на интересни устойчиви словосъчетания, търсеха „пътя, който води до Рим“. А сетне, на фона на любими италиански песни, се гощаваха с това, което сами бяха приготвили или закупили. И отново успяха да изненадат преподавателите си по най-нетрадиционен начин. 1