Новини и събития

Международен летен научен семинар „Оценявай - действай"

2.8.2023 г. 16:37:39

Катедра „Романистика“ при Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ беше домакин на Международен летен научен семинар, организиран от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (ESFAM). Събитието се състоя на 11 юли 2023 г. в зала „Европа“ на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Тематата на семинара беше „Оценявай - действай". Доц. д-р Веска Кирилова приветства участниците и откри научната сесия. Сред участниците бяха университетски преподаватели от България, Франция, Румъния, Полша, Албания и др. страни. Оживени дискусиите се водиха около връзката между оценяване и действие в научната област на мениджмънта, икономиката, политиката, в областта на социалните науки.


Ден на италианския език и култура 2023

11.5.2023 г. 16:25:16

Отново е месец май и студентите, изучаващи италиански език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, отново отбелязват Деня на италианския език и култура. С много смях и настроение момичетата и момчетата от втори, трети и четвърти курс  отговаряха на гатанки, спореха кой е най-подходящият превод на интересни устойчиви словосъчетания, търсеха „пътя, който води до Рим“. А сетне, на фона на любими италиански песни, се гощаваха с това, което сами бяха приготвили или закупили. И отново успяха да изненадат преподавателите си по най-нетрадиционен начин.Участие на студенти от ВТУ в конкурса “Избор на Наградата Гонкур в България 2023”

28.4.2023 г. 15:07:33

На 25. 04. 2023 г. във Френския институт в София се състояха финалните дебати в рамките на шестото издание на конкурса “Избор на Наградата Гонкур в България”, проведено на няколко етапа през периода февруари - април 2023 г. В него взеха участие студентките Сава-Калина Ангелова, 4 курс от Приложна лингвистика с международни отношения и Росица Панова, 2 курс от Приложна лингвистика с бизнес комуникации, представили екипа от Великотърновския университет с координатор гл. ас. д-р Павлина Рибарова от катедра “Романистика”. В инициативата се включиха университетски и училищни екипа от Варна, Благоевград и София, всеки от които гласува за своя роман фаворит измежду: “Почти сестри” от Клое Корман (Cloé Korman, Les Presque soeurs, Seuil 2022), “Магът от Кремъл” от Джулиано да Емполи (Giuliano da Empoli, Le Mage de Kremlin, Gallimard 2022), “Сума човешко” от Макензи Орсел (Makenzy Orcel, Une somme humaine, Editions Payot et Rivages 2022) и “Живот на скорост” от Брижит Жиро (Brigitte Giraud, Vivre vite, Flammarion 2022).

Организиран от Френския институт в България в партньорство с Академия Гонкур, конкурсът „Избор на Наградата Гонкур в България“ има за цел да популяризира съвременната френска литература. Той включва поредица колективни четения и обсъждания, както и конкурс по творческо писане. Романът, избран за най-добър от участниците в конкурса тази година, е “Магът от Кремъл” от Джулиано да Емполи.  В журито, присъдило награди за творческо писане на учениците Томас дьо Вутерс и Маел Тири от Френския лицей „Виктор Юго“ в София, както и почетна награда на Деница Чорева, ученичка от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград, участват членове на Френския институт в България, Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа на Бюрото на МОФ за Централна и Източна Европа (CREFECO) и издателство „Колибри“. За Великотърновския университет това е първо участие  в “Избор на Наградата Гонкур в България”.


 1