Новини и събития

За поредна година бе открита традиционната за Филологическия факултет фотоизложба

17.6.2024 г. 2:06:49

Фотоизложбата е подредена в сградата на Ректората на Великотърновския университет и е дело на 21 студенти от трети курс на специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Приложна лингвистика“.

Гости на събитието на 28 май бяха зам.-деканът доц. д-р Илияна Димитрова и доц. д-р Десислава Андреева – ръководител на катедрата „Журналистика и връзки с обществеността“. Откриването уважиха още зам.-председателят на Студентския съвет Борислава Желязкова, преподаватели и студенти от катедрата.

„Приканвам ви да не губите този усет към светлината и чрез фотографиите си да предавате светлина на всички нас, които имаме възможността да ги наблюдаваме.“, каза зам.-деканът доц. д-р Илияна Димитрова.

„През следващата една година всички потоци от хора, преминаващи от тук – студенти, преподаватели и служители, ще имат възможността да се наслаждават на вашата прекрасна „капсула на времето“ и аз ви благодаря за нея!“ – се обърна към студентите доц. Десислава Андреева.

Експозицията „На фокус“ представя най-добрите от над 500 фотографии, заснети от бъдещите висшисти като част от обучението по дисциплината „Фотожурналистика“. Изложбата е инициирана и реализирана от гл. ас. д-р Георги Игнатов, който води творческата дисциплина.

Тазгодишната фотоизложба включва фотографии от почти всички краища на България, от държави в почти цяла Европа, както и от САЩ.


Среща разговор с преводача доц. д-р Веселка Ненкова

17.6.2024 г. 1:54:29

Среща разговор на тема „Изкуството на превода: между литературата и журналистиката (ракурси към литературното творчество и журналистическата дейност на Артуро Перес-Реверте)“ се състоя на 28 март 2024 г. в Централната университетска библиотека. Дискусионният форум бе организиран с участието на преводача от испански език доц. д-р Веселка Ненкова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“.

В събитието се включиха студенти и преподаватели от катедрите „Журналистика и връзки с обществеността“ и „Романистика“. Свои преводи на откъси от романи на Перес-Реверте представиха студенти от специалността „Приложна лингвистика с преводачески профил“, а техни връстници, които изучават журналистика във Филологическия факултет, запознаха аудиторията с най-интересните моменти от журналистическата кариера на испанския писател.

Модератор на събитието бе Петя Тодорова – студентка от втори курс в специалност „Журналистика“.


Студенти от Филологическия факултет участваха в семинар на тема „Радиото в мрежовото общество“

17.6.2024 г. 1:46:08

Студенти от специалностите „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ – втори и четвърти курс, участваха в семинар на тема „Радиото в мрежовото общество“, който се проведе на 10 януари 2024 г. в Общинско радио - Велико Търново.

Управителят на радиото Севдалина Вълковска, главният редактор Мария Христова и техническият оператор Тодор Кънчев запознаха студентската аудитория с работните позиции и приоритетите в политиката на медийния бранд, като откроиха прилаганите журналистически подходи към информацията и предоставената възможност на гражданите да сигнализират за проблеми не само в определена рубрика, но и в официалния сайт на медията, в нейните страници в социални мрежи, както и чрез имейл.

В рамките на семинара бяха посочени възможностите за стаж, които муниципалната медия предлага на студентите.


 1