Новини и събития

Паметна плоча на академик Стефан Додунеков

21.11.2022 г. 0:23:12

На 10 ноември 2022 г. във Велико Търново тържествено беше открита Паметна плоча на академик Стефан Додунеков. Тя е поставена на Алея „Личности на България с принос за Велико Търново”. На откриването присъстваха председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий, заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, кметът на гр. Килифарево – родно място на акад. Додунеков – Димитър Събев, проф. Росица Додунекова, представители на местната власт и академичната общност от цялата страна, колеги и приятели на акад. Додунеков.

През 2022 година се навършват 10 години от кончината на академик Стефан Додунеков. Той е един от най-заслужилите и най-уважавани български математици, едновременно голям учен, забележителен организатор на науката, далновиден ръководител и прекрасен човек, дългогодишен директор на Института по математика и информатика към БАН, председател на Съюза на математиците в България – една от най-старите професионални организации в България, академик на Българската академия на науките и неин председател.

Акад. Додунеков е основател и президент на Математическото общество на Югоизточна Европа, учен с международна известност, преподавател по алгебра в няколко български университета. Той е сред основателите на Факултет  „Математика и информатика“ при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Създател е на школата по Теория на кодирането в България, която обединява учени от няколко български университета и Българската академия на науките. Дейността му се отличава с висок професионализъм, прецизност и компетентност.

Алеята „Личности на България с принос за Велико Търново” е създадена през 1997 г. с решение на Общинския съвет на Велико Търново. Тя е оформена в парковото пространство до Художествената галерия „Борис Денев”. В Алеята се поставят паметни знаци на изявени личности, допринесли с дейността си за развитието и утвърждаването на Велико Търново във всички области на живота. Идеята за поставянето на паметната плоча акад. Додунеков е на Инициативен комитет, в състава на който се включват изтъкнати учени и преподаватели, близки негови колеги и приятели.

С най-голяма почит към личността на акад. Додунеков
от ръководството, преподавателите, студентите и служителите
от факултет „Математика и информатика”
към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”


Бронзови медали от Националната студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“ (CompMath-2022) за студентите от факултет "Математика и информатика"

2.11.2022 г. 11:49:15

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Дария Иванова и Ивайло Иванов спечелиха бронзови медали от Националната студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“ (CompMath-2022), която се проведе от 28 до 30 октомври 2022 г. в гр. Банкя в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогически специалисти на Министерството на образованието и науката, при домакинството на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Членове на отбора на факултет „Математика и информатика” бяха студентите Ивайло Ангелов Иванов и Алекси Алексиев Иванов от специалност „Педагогика на обучението по математика и информатика“, II курс, Десислава Генадиева Николова и Дария Иванова Иванова от специалност „Софтуерно инженерство“, III курс и Антоанета Димчова Цветанова от специалност „Компютърни науки“, IV курс.

Ръководител и треньор на отбора на ВТУ бе проф. Стефка Христова Буюклиева, катедра „Алгебра и геометрия”.Трето място за Великотърновския университет и отбора на факултет „Математика и информатика” в Националната студентска олимпиада по математика 2022

23.5.2022 г. 9:02:13

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ
„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
ФАКУЛТЕТ „МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА”


ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Трето място за Великотърновския университет и отбора на факултет „Математика и информатика” с ръководител ас. Александър Андонов в Класирането по висши училища - група А на Националната студентска олимпиада по математика‘2022, която се проведе от 13 до 15 май 2022 г. в с. Равда, при домакинството на Университета за национално и световно стопанство.

Членове на отбора бяха студентите Ванеса Светломирова Атанасова и Ивайло Ангелов Иванов от специалност „Педагогика на обучението по математика и информатика“, Десислава Генадиева Николова и Дария Иванова Иванова от специалност „Софтуерно инженерство“, II курс, Антоанета Димчова Цветанова от специалност „Компютърни науки“, III курс.

Подготовката на отбора водиха проф. д.м.н. Стефка Буюклиева, доц. д-р Милен Христов, доц. д-р Любомир Христов.


 1